Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2010 18:03 - Меркел и "паралелната Турция" в Германия
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 854 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Франс прес  

Яник Паске

image

Германският канцлер Ангела Меркел е на посещение в Турция, а в Германия започна нова полемика за интеграцията на около 2,5 милиона турски имигранти. Ангела Меркел, която прави първото си посещение в Турция от 2006 година, каза преди да отпътува: Искаме хората, които живеят от няколко генерации у нас, да се интегрират. Това означава, добави канцлерът, те да научат немски език и да спазват законите на страната - декларация, която звучи като уточнение, след като турският премиер Режеп Таип Ердоган възпламени конфликта, призовавайки за създаване на турски гимназии в Германия.

В Турция имаме немски гимназии, защо не трябва да има турски гимназии в Германия, попита той в интервю за вестник “Ди Цайт”. Въпреки че не е ново, това предложение предизвика неодобрението на голяма част от германската политическа класа, която обвини турския премиер, че иска да затрудни интеграцията на турските имигранти. На идеята се противопостави и германският канцлер. Меркел заяви, че не вижда нищо добро в тази идея. Асоциацията на турската общност в Германия смята от своя страна, че подобна идея не би решила проблема с образованието на турските деца и не представлява алтернатива на германската учебна система.

Ердоган вече предизвика негодувание през февруари 2008 година, когато предупреди своите сънародници имигранти срещу опасността да бъдат асимилирани. Никой не може да иска да ви асимилира, заяви той пред 20 хиляди души в Кьолн. Около 1,8 милиона души с турски паспорти, към които трябва да се прибавят 700 хиляди германци от турски произход, съставляват най-голямата чуждестранна общност в Германия. Турците са една четвърт от общо 6,75 милиона имигранти в Германия.

От години същестувава безпокойство, че има турци, които понякога трийсет години след пристигането си още не говорят немски и живеят в “паралелно общество”. Престъпления в името на честта или принудителни женитби шокираха през последните години Германия. Тило Сарацин, бивш сенатор от Берлин, заяви по повод автономията, че имигрантите от турски и арабски произход не са способни да се интегрират и не са способни на друго освен да държат магазин за плодове и зеленчуци.

Неджля Келек, социолог от турски произход и автор на книга за принудителните бракове, уверява: Ние нямаме нужда в Германия от училища, където се говори на турски, от паралелни общества и мюсюлмански общности, както и от турски организации, които правят всичко имигрантите да не забравят, че са турци и мюсюлмани. Съпредседателят на Зелените Джем Йоздемир, първият политик от турски произход начело на партия, обаче осъди поведението на германците към турската общност. Очевидно има една алергия срещу това, което е свързано с Турция и турския език. Създава се впечатлението, че турският е език на прокажени, каза за “Зюддойче цайтунг” Йоздемир, който обикновено е критичен към страната, от която произхожда.



Тагове:   Германия,   Меркел,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031